Клети създания (Рoor Things) се очертава като най-сериозната и реална конкуренция на

...
Клети създания (Рoor Things) се очертава като най-сериозната и реална конкуренция на
Коментари Харесай

Клети създания: Едва януари е, а е трудно да си представим по-забавен или екстравагантен филм тази година

" Клети създания " (Рoor Things) се обрисува като най-сериозната и реална конкуренция на " Опенхаймер " в сезона на кино премиите.

Филмът получи към този момент голям брой оценки, измежду които и огромната премия още от кинофестивала във Венеция през септември предходната година. Стоун бе отличена със " Златен глобус " за най-хубава актриса в мюзикъл/комедия по-рано този месец, а " Клети създания " - за най-хубав мюзикъл/комедия. Ема Стоун взе и премията " Изборът на критиците " за актриса в основна женска роля.

От тази седмица към този момент е и по българските кина (преди това имаше една прожекция на откриването на " Синелибре " през октомври м. г.).

Режисьор е Йоргос Лантимос ( " Омарът ", " Фаворитката ", " Убийството на свещения елен " ). Сценарият е на Тони Макнамара ( " Фаворитката ", " Велика ", " Круела " ), по едноименния разказ на Алистър Грей.  " Клети създания ", личен прочит по историята на д-р Франкенщайн и чудовището му, с детайли и от  " Пигмалион ", разказва за фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Стоун), която бива съживена, но с мозъка на неродено дете. Така във възрастно тяло тя изживява своето прочувствено съзряване, което включва и отношението ѝ към секса. Младата жена е върната още веднъж към живота от брилянтния и неконвенционален академик доктор Годуин Бакстър (Уилям Дефо). Под закрилата на Бакстър, Бела е нетърпелива да се учи - жадна за познания и житейски опит, тя бяга на вихрено премеждие, прекосявайки континенти и океани дружно с Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало) - остроумен и блудствен юрист.
 Ема Стоун и Марк Руфало в сцена от кино лентата " Клети създания ".. Снимка АП/БТА
" Може да е едвам третата седмица на януари, само че е мъчно да си представим, че тази година ще има по-забавен, по-мръсен или по-екстравагантен и чудноват филм от най-новата продукция на Йоргос Лантимос, второто му пълнометражно съдействие с Ема Стоун (след " Фаворитката "   бел. ред.). Да опишеш " Клети създания ", приспособен от Тони Макнамара по романа на Алистър Грей от 1992 година, като креативен свободен, надали дава отговор на волното, диво пътешестване, на което ни води този експлозивно-откривателски филм ", обобщи същността на кино лентата Уенди Айд в " Гардиън ".

Тя назовава осъществяването на Ема Стоун " самоуверено и физически отдадено ", а филмът - " трогателен карнавал на странността ", в който героинята на Стоун Бела Бакстър се впуска в премеждие, което е обвързвано с открития и най-много самоопознаване, с цел да се трансформира в най-хубавата самосъздала се жена.

Премиерата на една от най-любопитните продукции напоследък, смело комбиниране от научна фантастика, халюцинационен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, беше в рамките на филмовия фестивал във Венеция, а след края му публиката в залата се изправи на крайници и приветства режисьора в продължение на 8 минути. Силно усещане очевидно са създали секс сцените на актрисата, поради които част от публиката демонстративно напусна прожекцията по средата. Коментарите в това отношение не са еднопосочни.

Наскоро пред Би Би Си Ема Стоун разяснява, че сексът е значима част от сюжетната линия на нейната героиня.

По думите ѝ филмът съдържа " полово положителен феминизъм от третата вълна ", като героинята ѝ доближава до прекаленост, когато схваща, че може да печели от активността, която е разкрила, че харесва толкоз доста.

Според Ема Стоун решението във кино лентата да бъдат вкарани толкоз доста и толкоз очевидни секс подиуми е било обект на доста полемики още по време на фотосите на кино лентата. В крайна сметка екипът е решил да ги покаже, с цел да се наблюдава искрено по какъв начин се развива и трансформира Бела, която първоначално е като празна бяла дъска за всичко, новородено, което се учи.

" Сексът явно е голяма част от нейния опит и израстване, което, мисля, е годно и за множеството хора ", разяснява Стоун.

Тя добавя, че интимните контакти за героинята ѝ са нещо еднакво на откриването на вкусната храна, философията, пътуванията или танците.

" Едно от нещата, за които говорихме от доста рано и за които считам, че са извънредно значими, беше, че Бела е изцяло свободна и не изпитва никакъв позор от тялото си ", показва актрисата.

Героинята не знае да се смущава от тези неща или да прикрива поривите на тялото си. Вместо това избира да се отдаде напълно на изживяването - без значение дали става въпрос за секс, за храна, танци.

Затова и съгласно Стоун самата концепция от филма да се изрежат всички тези моменти, просто тъй като обществото действа по избран метод, се усещало като непочтено отношение към персонажа.

" Не съм човек, който желае да е гол от самото начало, само че желая да уважа персонажа си до дъно. Това е част от нейното странствуване, тъй че коя съм аз, да кажа, че е срамно ", споделя Стоун.

Лантимос също оправда решението да бъдат показани секс сцените.

" Зад това решение стои логичност, която е изцяло подкрепена от пътуването на Бела и нейния метод да се сдобри със света и да се образова ", показва той.

За него препратките към това, което през днешния ден бихме видели като проституция или което в предишното би било забелязано по този начин, не са подобаващи, просто тъй като сюжетът предава напълно друго обръщение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР